Slik rekrutterer du de produktive talentene

20. mai 2019Skrevet av: BackerSkeie

En studie fra McKinsey viser at de mest talentfulle er fire ganger så produktive som gjennomsnittet. I viktige lederstillinger er forskjellene enda større.

Her får du tre tips for hvordan din virksomhet kan tiltrekke seg de produktive talentene.

Managing Partner i BackerSkeie, Knut Ole Tande bistår daglig klienter som er på jakt etter de mest talentfulle kandidatene. Han har selv jobbet i rekrutteringsbransjen siden 2006, og har jobbet hardt for å få de beste kandidatene på kroken. Her deler han sine tre beste tips.

“Funn fra McKinsey viser at under 20 prosent vet hvordan de skal rekruttere de største talentene. For å lykkes i et konkurranseutsatt marked er det viktig å vite både hvordan man skal friste de produktive talentene til å begynne i selskapet, og hvordan man skal få dem til å blomstre og bli værende,” sier Tande.

Kandidater er ifølge Tande opptatt av hva de får, men også av hva de kan bidra med og gi tilbake til selskapet. Han mener det er viktig at kandidatene får det de verdsetter mest, samtidig som de skjønner at de vil få brukt seg og sin kompetanse slik at de kan komme med positive bidrag.

1. Spiss budskapet

Mange selskaper kommuniserer at de kan tilby veldig mange positive dimensjoner til de ansatte. Her er det ifølge Tande langt bedre å spisse budskapet mot én dimensjon.

“Mange smører altfor tykt på når de skal tiltrekke seg de beste. Erfaringen er dog at det er bedre å være best på noe, enn middels i alt. Og hverdagen man møter må reflektere det som er forespeilet,” sier Tande.

“Det viktigste er å fremheve det som betyr mest for den aktuelle kandidatgruppen man er ute etter. Skal man ha den beste innenfor forretningsutvikling kan det være smart å fremheve hvilke spennende utviklingsmuligheter selskapet og bransjen har. Elementer som lønn, pensjon og goder er noe de fleste regner med at er tilfredsstillende,” fortsetter Tande.

2. Tilby virksomhetskritiske roller

De største talentene ønsker ofte å jobbe i de rollene som gir mest verdiskapning for selskapet, noe man må ha et bevisst forhold til når man skal rekruttere. Hvis rollen man tilbyr er mer interessant og gir større muligheter for læring og utvikling enn det andre kan tilby, øker sjansen for at kandidaten velger din virksomhet.

“Det er viktig å vurdere om det er mulig å tilby talentfulle kandidater virksomhetskritiske roller. Spennende og viktige roller fremstår som mer attraktivt for de største talentene i markedet,” sier Tande.

3. Vektlegg det unike ved kulturen

Tande er opptatt av at kulturen i et selskap er mye mer enn noen inngraverte ord på en vegg. Han mener at man ved å formidle det unike ved arbeidsplassen kan bidra til å differensiere selskapet og fremstå som mer interessant for kandidatene.

“For å tiltrekke seg talentene og beholde eksisterende ansatte er det viktig å skape en kultur hvor de ansatte opplever man lykkes og har det gøy på jobben. Hvis kandidater oppfatter et selskap som fremoverlent og som et morsomt og interessant sted å jobbe, har man et viktig konkurransefortrinn. Er man best på noe, så bør dette vektlegges. Alle ønsker å være en del av vinnerlaget,” avslutter Tande.

Mer om denne tematikken kan du lese i McKinsey-rapporten “Attracting and retaining the right talent“.

 

Om BackerSkeie

BackerSkeie Executive Search er et ledende selskap i Norge innen Executive Search med lang erfaring fra rekruttering av fremragende ledere til norske og internasjonale selskaper. Har du en utfordring i din ledergruppe, eller behov for lederrekruttering? Ta kontakt med en av våre erfarne rådgivere for en samtale om hvordan vi kan hjelpe deg.

Ansvarlig rådgiver

Knut Ole Tande

Partner og lead digitalisering og IT

Lederinnsikt

Se alle artikler

Vianode kombinerer industriell ekspertise og erfaring med finansiell spisskompetanse

– I et partnerskap som dette er det viktig å få med alle perspektiver og kapasiteter, slik at man får det beste ut av alle parter, sier styreleder Asbjørn Søvik om samarbeidet mellom Elkem, Hydro og Altor. Gjennom selskapet Vianode skal trekløveret befeste Norges posisjon i den internasjonale batteriverdikjeden.

Når bygg blir bærekraftige

Rasmus Nord mener stadig flere byggeprosjekter går i en mer bærekraftig retning, men etterlyser enda bedre samarbeid på tvers av verdikjeden. – Viljen til å komme med de gode løsningene er der, men for at endringene skal skje raskere må vi jobbe enda bedre sammen, både på tvers av bransjer og opp mot myndighetene, oppfordrer han.

– Det eneste som er krystallklart er at vi ikke vil gå tilbake til der vi var

Administrerende direktør i Microsoft Norge, Kristine Dahl Steidel, har ingen fasit på hvordan den nye arbeidshverdagen vil se ut, men hun er tydelig på at god kommunikasjon, rett kompetanse og et solid teknologisk fundament vil være avgjørende for å lykkes.