Slik rekrutterer du de produktive talentene

20. mai 2019Skrevet av: BackerSkeie

En studie fra McKinsey viser at de mest talentfulle er fire ganger så produktive som gjennomsnittet. I viktige lederstillinger er forskjellene enda større.

Her får du tre tips for hvordan din virksomhet kan tiltrekke seg de produktive talentene.

Managing Partner i BackerSkeie, Knut Ole Tande bistår daglig klienter som er på jakt etter de mest talentfulle kandidatene. Han har selv jobbet i rekrutteringsbransjen siden 2006, og har jobbet hardt for å få de beste kandidatene på kroken. Her deler han sine tre beste tips.

«Funn fra McKinsey viser at under 20 prosent vet hvordan de skal rekruttere de største talentene. For å lykkes i et konkurranseutsatt marked er det viktig å vite både hvordan man skal friste de produktive talentene til å begynne i selskapet, og hvordan man skal få dem til å blomstre og bli værende,» sier Tande.

Kandidater er ifølge Tande opptatt av hva de får, men også av hva de kan bidra med og gi tilbake til selskapet. Han mener det er viktig at kandidatene får det de verdsetter mest, samtidig som de skjønner at de vil få brukt seg og sin kompetanse slik at de kan komme med positive bidrag.

1. Spiss budskapet

Mange selskaper kommuniserer at de kan tilby veldig mange positive dimensjoner til de ansatte. Her er det ifølge Tande langt bedre å spisse budskapet mot én dimensjon.

«Mange smører altfor tykt på når de skal tiltrekke seg de beste. Erfaringen er dog at det er bedre å være best på noe, enn middels i alt. Og hverdagen man møter må reflektere det som er forespeilet,» sier Tande.

«Det viktigste er å fremheve det som betyr mest for den aktuelle kandidatgruppen man er ute etter. Skal man ha den beste innenfor forretningsutvikling kan det være smart å fremheve hvilke spennende utviklingsmuligheter selskapet og bransjen har. Elementer som lønn, pensjon og goder er noe de fleste regner med at er tilfredsstillende,» fortsetter Tande.

2. Tilby virksomhetskritiske roller

De største talentene ønsker ofte å jobbe i de rollene som gir mest verdiskapning for selskapet, noe man må ha et bevisst forhold til når man skal rekruttere. Hvis rollen man tilbyr er mer interessant og gir større muligheter for læring og utvikling enn det andre kan tilby, øker sjansen for at kandidaten velger din virksomhet.

«Det er viktig å vurdere om det er mulig å tilby talentfulle kandidater virksomhetskritiske roller. Spennende og viktige roller fremstår som mer attraktivt for de største talentene i markedet,» sier Tande.

3. Vektlegg det unike ved kulturen

Tande er opptatt av at kulturen i et selskap er mye mer enn noen inngraverte ord på en vegg. Han mener at man ved å formidle det unike ved arbeidsplassen kan bidra til å differensiere selskapet og fremstå som mer interessant for kandidatene.

«For å tiltrekke seg talentene og beholde eksisterende ansatte er det viktig å skape en kultur hvor de ansatte opplever man lykkes og har det gøy på jobben. Hvis kandidater oppfatter et selskap som fremoverlent og som et morsomt og interessant sted å jobbe, har man et viktig konkurransefortrinn. Er man best på noe, så bør dette vektlegges. Alle ønsker å være en del av vinnerlaget,» avslutter Tande.

Mer om denne tematikken kan du lese i McKinsey-rapporten «Attracting and retaining the right talent«.

 

Om BackerSkeie

BackerSkeie Executive Search er et ledende selskap i Norge innen Executive Search med lang erfaring fra rekruttering av fremragende ledere til norske og internasjonale selskaper. Har du en utfordring i din ledergruppe, eller behov for lederrekruttering? Ta kontakt med en av våre erfarne rådgivere for en samtale om hvordan vi kan hjelpe deg.

Ansvarlig rådgiver

Knut Ole Tande

Partner og lead digitalisering og IT

Lederinnsikt

Se alle artikler

Begynn internt og suppler eksternt: Slik bygger du en solid leadership pipeline

Ved å ha et konkret og aktivt forhold til selskapets “leadership pipeline” får du et bedre grunnlag for å finne den beste personen til lederrollen – uavhengig av om du ender opp med en intern eller ekstern kandidat.

– Den virkelige utfordringen er inkludering

Stadig flere norske selskaper har mangfold og inkludering som et viktig punkt på agendaen, men utviklingen går ikke så raskt som man kunne ønsket. Hva skal til for å skape en mangfoldig arbeidsstyrke og ledergruppe, som på sikt kan sikre bærekraftig økonomisk vekst?

– Fusjonen som skal sikre større slagkraft i fornybarsektorens fremtid

Arbeidet med å fusjonere kraftselskapene Agder Energi og Glitre Energi startet i 2020. Tre år, én pandemi, én energikrise og én krig i Europa senere kunne resultatet, Å Energi, endelig se dagens lys.