– Å bygge en solid ledergruppe er øverste prioritet

7. mars 2023Skrevet av: BackerSkeie

Som CEO i et IT-konsulentselskap i sterk vekst, gjennomgikk Melissa Mulholland og hennes lederteam en ledergruppe evaluering i regi av BackerSkeie. Resultatet var et bedre bilde av talentene hun hadde rundt seg, og hvilke behov som måtte fylles for enda bedre å realisere ambisiøse mål og en global strategi.

“Jeg er veldig takknemlig for at vi gikk gjennom den prosessen. Den fikk meg til å reflektere over hva som kreves av meg for å gjøre en god jobb, og hvordan jeg best kan benytte lederteamet jeg har rundt meg for å nå de målene vi setter oss.”

Det norske IT-konsulentselskapet Crayon har de seneste årene opplevd en betydelig vekst. Fra starten i Oslo for 20 år siden har selskapet vokst til å bli en internasjonal aktør med 3700 ansatte, og virksomhet i 46 land verden over.

Hva har vært nøkkelen til selskapets suksess? Og hvordan bør lignende selskaper arbeide for å nå ut på den internasjonale scenen?

– Det å bygge en solid ledergruppe har alltid vært en av mine øverste prioriteringer, fastslår CEO i Crayon, Melissa Mulholland.

– For at selskapet skal lykkes må ledelsen jobbe samlet. Da er vi avhengige av talenter på alle nivåer, og ikke minst de rette personlighetene, den rette erfaringen og den rette ekspertisen i ledelsen. Jeg har også stor tro på mangfold i ledergruppen, ikke bare når det kommer til kjønn, men også ting som bakgrunn og livserfaringer, fortsetter hun.

Gikk fra Microsoft til Crayon

Amerikanske Mulholland tok over som CEO i Crayon i mars 2021, etter å ha fungert som selskapets Chief Services & Solutions Officer i syv måneder. Før det hadde hun jobbet i over 11 år i Microsoft, og taktfast tatt steg etter steg oppover i gradene.

– Jeg møtte Crayon, og grunnlegger Rune Syversen, tilbake i 2018, gjennom jobben min i Microsoft. Det jeg bet meg merke i gjennom kommunikasjonen med dem var at de tydelig respekterte hvor vi som bransje kommer fra, samtidig som de alltid tenkte fremover. De lå foran kurven på alle områder, enten det gjaldt mennesker, tjenester eller innovasjon. De tenkte alltid et par år frem i tid, forteller hun.

Mulholland og Syversen holdt kontakten, og en liten stund senere kom tilbudet om å flytte til Norge og jobbe for Crayon – allerede da med CEO-rollen i tankene.

– Crayon trengte en CEO med internasjonal bakgrunn. Selskapet vokste raskt, og selv om de var godt etablert i Norge og Norden, holdt de fremdeles på å finne sitt fotfeste i Europa og resten av verden. Et annet aspekt var at de ønsket et større mangfold i toppledelsen.

– Bruk Norge i rekrutteringen

Amerikaneren innrømmer at hun gikk noen runder i tenkeboksen angående overgangen, fra det kjente og kjære i USA til nye muligheter i Norge.

– Til syvende og sist var det muligheten til å jobbe med Crayon, og samtidig gi familien min bedre livskvalitet i Norge som gjorde at jeg valgte å takke ja til tilbudet. Jeg ble solgt av tanken på denne livsstilsendringen, og muligheten til å lede et globalt selskap, forteller hun, og kommer samtidig med en oppfordring:

– Bruk Norge i rekrutteringen! Jeg tror norske selskaper kunne rekruttert mye mer internasjonalt hvis de bare hadde innsett hvor godt det er å leve her. Norge blir kåret til et av verdens beste land å bo i år etter år, og likevel bruker ikke selskaper det når de skal rekruttere utenfor landegrensene. Det tror jeg er en tapt mulighet.

– Jeg trenger talentfulle mennesker rundt meg

Kort tid etter at Mulholland gikk inn i rollen som CEO i 2021, gjennomførte Crayon en evaluering av ledergruppen i regi av BackerSkeie.

– Jeg er veldig takknemlig for at vi gikk gjennom den prosessen. Den fikk meg til å reflektere over hva som kreves av meg for å gjøre en god jobb, og hvordan jeg best kan benytte lederteamet jeg har rundt meg for å nå de målene vi setter oss, sier Mulholland.

– Ingen CEO kan lykkes alene, og jeg trenger talentfulle mennesker rundt meg. Mitt mål er løfte Crayon opp til neste nivå, og da er det helt avgjørende at vi har en sterk og samkjørt ledergruppe, understreker hun.

– Følte meg mer selvsikker

Mulholland fikk også personlig mye ut av ledergruppeevalueringen.

– Fra før av har du jo CVen din, men jeg likte veldig godt å fylle ut dette skjemaet vi fikk. Spørsmålene får deg til å gå gjennom erfaringene du har gjort i livet og dokumentere dem. For min del ga det meg et bedre perspektiv om bakgrunnen min, som jeg ikke tror jeg har greid å sette helt pris på tidligere. Da jeg hadde gått gjennom denne prosessen følte jeg meg mer selvsikker på mine egne evner, og var klar for å gjøre jobben som lå foran meg, forteller hun.

– Jeg lærte med andre ord mye om meg selv, og det er jo fantastisk!

Mangfold er en viktig styrke

Foruten operasjonelle ledere mener Mulholland at en av de største styrkene til selskaper som Crayon er å ha mangfold i arbeidsstaben.

– Vi har generelt et ungt team, men vi har også noen med mye erfaring på toppledernivå, inkludert selskapets gründere, forklarer Mulholland.

– Selv om det er flott med unge, ambisiøse og nytenkende mennesker, er det også viktig at de kan møte folk som Bente Liberg, som var ansatt nummer 6 i Crayon, og fremdeles er med oss i dag. Det sender et flott signal om at du kan vokse, tilpasse deg og at det går an å bygge en karriere i selskapet, sier hun.

– Så lenge du har en lidenskap for jobben og det rette tankesettet er det rom for å vokse i og med selskapet, avslutter hun.

Evner ledergruppen å levere på selskapets strategi?

Executive Partner i BackerSkeie, Cato Backer har sammen med sine kolleger lang erfaring med å gjennomføre ledergruppeevalueringer for flere ulike selskap i ulike faser. Uavhengig av bransje og fase er det sentrale spørsmålet BackerSkeie forsøker å belyse hvorvidt ledergruppen evner å levere på selskapets strategi.

– I en ledergruppeevaluering ønsker vi å belyse i hvilken grad ledergruppen vil evne å levere på selskapets strategi. Dette innebærer å forstå hvordan ledergruppa jobber, det vil si prosesser, kultur og samspillet i gruppa. I tillegg handler det om å evaluere ledergruppas samlede og komplementære kompetanse, gruppas mangfold i personlighet, og den enkelte leders kompetanse, forklarer Backer.

– Med bakgrunn i disse analysene vil vi gi anbefalinger rundt tiltak for ledergruppa som kollegium og den enkelte leder, enten det innebærer utvikling av eksisterende ledere, komplementering av manglende kompetanse, eller utskiftning av noen av lederne, avslutter Backer.

Ansvarlig rådgiver

Lederinnsikt

Se alle artikler

Trine Silje ny partner i BackerSkeie

Trine Silje Nygård begynte 16. april som ny partner i BackerSkeie. Trine Silje har over 20 års erfaring fra ledelse, prosjektledelse, oppbygging av ny virksomhet og ledelsesrådgivning fra Metier, KPMG og Deloitte for klienter i både offentlig og privat sektor. Særlig helsesektoren, prosjektorienterte virksomheter, profesjonelle tjenester og fornybarsektoren har vært fokusområder de senere år.

– Du må omfavne generativ AI

Generativ kunstig intelligens har fanget interessen til mange i norsk næringsliv, men konserndirektør for data og teknologi i Schibsted og styreleder i NorwAI, Sven Størmer Thaulow, bekymrer seg for selskapenes evne til å implementere teknologien på en god måte.

Hva er riktig lønnsnivå i ledelsen?

Hva er konkurransedyktig lønn for konsernsjef og direktører? Det spørsmålet diskuteres i disse dager i styrer og kompensasjonsutvalg. BackerSkeie kan bistå med de relevante datapunktene.