Endring blir det eneste stabile i tiden fremover

8. februar 2023Skrevet av: BackerSkeie

Nøkkelen til suksess i dagens raskt skiftende landskap er toppledere som evner å styre i et volatilt marked. – Det som er veldig skummelt nå er å ha en for homogen ledergruppe, mener Managing Partner Bjørnar Skas i BackerSkeie.

“Engasjementet og samhandlingen med de ansatte blir enda viktigere når bedriften må endre seg raskere. Som leder kan du ikke gjøre disse endringene alene fra toppen. Du må bygge en organisasjon som kan endre retning raskt.”

De seneste prognosene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), fra desember 2022, viser at norsk økonomi preges av økt inflasjon, prisvekst, høyere renter og svekkede utsikter for vekst, men at vi likevel kan vente oss en konjunkturnøytral utvikling de kommende årene.

Frem til våren 2020 nøt det norske næringslivet godt av et økonomisk landskap med en solid grobunn. Alt fra etablerte næringslivsbautaer til innovative gründerinitiativer rigget seg for vekst, og posisjonerte seg for å utnytte et marked som bød på en overflod av muligheter for dem som evnet å gripe dem.

I dag ser det økonomiske landskapet betraktelig annerledes ut. Det store spørsmålet mange selskaper nå bør stille seg, er hvorvidt ledergruppen som ble konstruert i oppgangstider har de rette forutsetningene for å lykkes å håndtere det aktuelle situasjonsbildet.

– De siste par årene har skapt ekstremt store utfordringer for ledere og ledergrupper. Vi har kontinuerlig vært i situasjoner der betydelige ytre faktorer har påvirket organisasjoner i alle bransjer. Disse ytre faktorene har stilt nye krav du som leder ikke kan påvirke direkte, men som du definitivt må manøvrere deg gjennom, sier partner Knut Ole Tande i BackerSkeie.

– Og en ledergruppe som er godt rigget for vekst, er kanskje ikke den samme som bør styre skuta i en periode med lavkonjunktur, tilføyer han.

– Bør evaluere ledergruppa

For mange bedrifter vil de kommende årene sannsynligvis by på store organisatoriske omveltninger for å møte morgendagens krav. Men hvor starter man?

– Først og fremst bør du gjøre en evaluering av den ledergruppen du har. Har du mye legacy bygget opp over tid, på grunn av markedet du har operert i tidligere, eller har du justert for å imøtekomme den nye fremtiden? Profiler, tillit, risikoaversjon, roller og komplementær kompetanse bør være viktige stikkord i denne evalueringen, sier Managing Partner Bjørnar Skas i BackerSkeie.

Videre bør man skaffe seg et enda mer helhetlig bilde av markedet bedriften beveger seg i. God kundeinnsikt og solide styringsdata er ekstremt viktig i perioder med store og voldsomme endringer.

– Jeg vil driste meg til å si at det å sitte tett på markedet er viktigere nå enn tidligere, nettopp på grunn av alle disse makrofaktorene som påvirker markedet og bedriftene. Hvis jeg skal peke på en spesifikk funksjon, vil jeg si at det å få på plass en svært dyktig CFO er noe av det viktigste du kan gjøre nå. Det gir deg full kontroll på butikken og gode parametere å styre etter, sier Tande.

Hvem bør lede i et volatilt marked?

Toppledere må nå navigere et forretningslandskap preget av store og kontinuerlige endringer. Inflasjon, prisvekst, endringer i logistikk-kjedene, endret belastning på arbeidsmarkedet og en fortsatt knapphet på arbeidskraft er faktorer som må hensyntas. Det samme må et økende trusselbilde, da særlig når det kommer til cybersecurity, samt målene i Paris-avtalen – som fremdeles former et bakteppe som driver transformasjon i bedrifter.

– Endring blir det eneste stabile i tiden fremover, fastslår Tande.

For å skape et best mulig grunnlag for å lykkes i dette landskapet, bør ethvert styre reflektere over hva som har vært førende for hvordan man har bygget ledergruppen i selskapet. Hvilke prinsipper er lagt til grunn? Og er det fremdeles de samme prinsippene som er gjeldende i dag?

Sannsynligvis er svaret nei. Verden ser veldig annerledes ut i dag enn for bare tre år siden, og det bør også gjenspeiles i bedriftens toppledelse. Det krever at man er åpen for fornyelse og nye impulser når man vurderer hva slags kultur man utvikler.

– Markedet kommer til å være volatilt i ganske overskuelig fremtid. Det som er veldig skummelt nå er å ha en veldig homogen ledergruppe. Og enda verre: En homogen ledergruppe som samtidig speiler styret, uten noen som spiller “djevelens advokat”. Du trenger i mye større grad en variert ledergruppe som kan utfordre gamle sannheter, og det er nok en av de største utfordringene for mange, sier Skas.

– Mange ledere har ikke endringsevnen som kreves

Ved starten av koronapandemien ble det snakket høyt og bredt om endringsledelse – et viktig stikkord for bedriftene, som måtte kaste seg rundt og endre strategi og tilnærming i takt med ytre faktorer. Det er like viktig, om ikke viktigere, i perioden vi har nå har gått inn i.

– Du må ha endringsledelse høyt i pannen. Jeg tror ikke det finnes noe godt svar på nøyaktig hvilke profiler man trenger i ledergruppen nå. Det som er viktig er å være bevisst på hvilken kompetanse du sitter med til enhver tid, slik at du får utnyttet denne optimalt, mener Tande.

– Kompetansebehovet er individuelt fra bedrift til bedrift, men det som er generisk er at du trenger noen som har evnen til å endre seg og manøvrere virksomheten etter forholdene. Endringsledelse, eller endringstakt, er noe som har blitt snakket mye om, men jeg vet at vi fremdeles har altfor mange ledere, i ulike virksomheter, som ikke har den endringsevnen som kreves for det vi når i nå, istemmer Skas.

Viktig med god samhandling og læringskultur

Like viktig som endringsevne, er evnen til å skape god samhandling og en sterk læringskultur i alle ledd av organisasjonen. Ansatte har i dag helt andre forventninger enn tidligere. I takt med at kampen om talentene tilspisser seg ytterligere, stiller arbeidstakerne også helt nye krav til fleksibilitet og balanse med arbeidsliv og privatliv.

– Dette stiller også nye krav til samhandlingsstruktur, hvordan man jobber og, ikke minst, hvordan man leder. Engasjementet og samhandlingen med de ansatte blir enda viktigere når bedriften må endre seg raskere. Som leder kan du ikke gjøre disse endringene alene fra toppen. Du må bygge en organisasjon som kan endre retning raskt, og styre tydelig etter denne retningen, understreker Skas.

Han påpeker i tillegg viktigheten av å skape en god læringskultur, der det er rom for å gjøre feil for å lære.

– Hvordan en organisasjon fungerer handler i stor grad om hvilken kultur du har, og tilliten mellom ledelsen og de ansatte. Ved å etablere en læringskultur, der feil ikke blir belønnet med en smekk på fingrene, bygger du en psykologisk trygghet og et bedre grunnlag for utvikling.

– Men en slik kultur bygges ikke over natten. Det er noe du må jobbe med over tid. Hvis du ikke allerede har denne kulturen på plass, er du allerede på hælene, avslutter Tande.

Ansvarlig rådgiver

Lederinnsikt

Se alle artikler

Trine Silje ny partner i BackerSkeie

Trine Silje Nygård begynte 16. april som ny partner i BackerSkeie. Trine Silje har over 20 års erfaring fra ledelse, prosjektledelse, oppbygging av ny virksomhet og ledelsesrådgivning fra Metier, KPMG og Deloitte for klienter i både offentlig og privat sektor. Særlig helsesektoren, prosjektorienterte virksomheter, profesjonelle tjenester og fornybarsektoren har vært fokusområder de senere år.

– Du må omfavne generativ AI

Generativ kunstig intelligens har fanget interessen til mange i norsk næringsliv, men konserndirektør for data og teknologi i Schibsted og styreleder i NorwAI, Sven Størmer Thaulow, bekymrer seg for selskapenes evne til å implementere teknologien på en god måte.

Hva er riktig lønnsnivå i ledelsen?

Hva er konkurransedyktig lønn for konsernsjef og direktører? Det spørsmålet diskuteres i disse dager i styrer og kompensasjonsutvalg. BackerSkeie kan bistå med de relevante datapunktene.